Søndagsmiddag "Sunday Roast" - Lammekølle med skorpe af krydderurter opskrift


I BT om søndagen kan man for tiden finde gode idéer til søndagsmiddage, og i søndags var jeg så heldig at få lov at bidrage med én af mine foretrunkne søndagsopskrifter. Resultatet kunne læses i BT i søndags og på netavisen, hvor det dog kræver et abonnement (første måned er gratis), for at se hele opskriften. Rigtig mange har spurgt efter et link til opskriften på min madblog, og den kommer så her, i en lidt anden udgave.


Denne ovnstegte lammekølle dannede rammen omkring Sunday Roast for en månedstid siden. Den blev fantastisk lækker, og så gjorde det knap så meget, at jeg blev lidt for ambitiøs omkring tilbehøret. I forhold til hverdagsmad, så kræver Sunday Roast ofte lidt ekstra tid. Det gør ikke spor - det er jo søndag, men det kan hurtigt gribe om sig. Jeg øver mig stadig på konceptet "Søndagsmiddag". Den må ikke røve for meget af familietiden, så jeg går efter løsninger, der langt hen af vejen kan passe sig selv. Sådan var det med lammekøllen her, men da jeg besluttede mig for at servere hjemmelavede gnocchi til, da gik det galt. Men man lærer som bekendt af sine fejl, og i udgaven fra Søndags BT var tilbehøret i stedet små kartofler der passede sig selv i en gryde med olivenolie.


Udover gnocchi, så skulle der selvfølgelig også være lidt grønt til.


Her følger opskriften på min ovnstegte lammekølle.

Det skal du bruge:
1 tsk tørret rosmarin
1 tsk tørret oregano
1 spsk hakket frisk timian
1 spsk hakket bredbladet persille
5 spsk olivenolie
3 spsk rasp
Salt og peber
+ 1 lammekølle på ca. 2 kg



Sådan gør du:
Tænd ovnen på 240 grader og læg lammekøllen i et stort ovnfast fad eller en bradepande.
Bland alle ingredienserne til krydderurteskorpen og spred krydderurteblandingen udover en ca. 2 kg lammekølle.
Sæt den i ovnen i 15 minutter, og sæt herefter varmen ned til 180 grader.
Lad lammekøllen passe sig selv i ovnen i 1 time og 20 min.
Tag lammet ud af ovnen, dæk den til med staniol og lad den hvile i 10 min.
Skær ud og server.




Ægte italiensk lasagne bolognese opskrift - den perfekte kødsovs


Min far hader alt med pasta (han er mere til kartofler), så dengang jeg var barn var det bestemt ikke for hans skyld, når mor Pia lavede lasagne. Jeg elskede det, og lasagne hører stadig til blandt mine favoritter. Det er vel også bare en af den slags klassikere, som alle børn er vilde med. Min mor lavede ikke den italienske version, men gjorde det på sin egen måde. Hun lavede altid en stor bradepande, med masser af pasta og knap så meget bolognese.

Her til aften lavede jeg en rigtig italiensk lasagne. Jeg snød dog med både den friske pasta og bechamelsaucen, der ikke blev den hjemmelavede slags (i hverdagen skal det gå stærkt), men resultatet blev stadig fremragende. Som du måske kan se på billedet, så blev min lasagne desværre noget mere flydende end planlagt, men smag og konsistens fejlede bestemt ikke noget.

Det skal du bruge til en rigtig klassisk italiensk lasagne bolognese
1 stor gulerod, hakket
1 stort løg, hakket
400 gram oksekød
1 dl hvidvin
3 dl passata
1 glas bechamelsauce
Olivenolie
Smør
Friske lasagneplader
Parmesan
Salt og peber


Sådan gør du
Sæt en gryde over med olivenolie ved middel varme, og giv gulerod og løg 5-7 min.
Tilsæt det hakkede oksekød og brun det, hvorefter du hælder vinen i der skal fordampe.
Nu tilsætter du passata, samt lidt salt og lægger låg på.
Lad kødsovsen (bolognese) simre i 30 min. og smag til med salt og peber.
Fat et ildfast fad og giv det en omgang smør.
Læg et lag lasagneplader i bunden af fadet, hvorpå du fordeler kødsovs, så bechamelsauce og til sidst lidt revet parmesan, samt nogle små smørklatter.
Gentag processen, til kødsovsen er opbrugt. Toppen af lasagnen slutter med kødsovs, bechamelsauce og parmesan.
Sæt lasagnen i ovnen på 200 grader i ca. 30 min.

Sunday Roast Søndagsmiddag - Flæskesteg med ekstra sprød svær opskrift


Sunday Roast er en gammel engelsk/irsk tradition. Dengang blev der sat en steg i ovnen inden kirkegang søndag morgen, som så var klar til at blive sat på bordet når familien kom hjem ved middagstid.

Det sidste halve år har vi hygget os med vores egen version af Sunday Roast - næsten hver eneste søndag.

Vores Søndagsmiddag

Der skal selvfølgelig være god mad i rigelige mængder. En rigtig Sunday Roast minder lidt om julemiddagen, bare i lidt mindre skala. Derfor skal der være steg, kartofler, sovs, grønt og dessert. Jeg har ikke helt styr på sovsen endnu, så den er desværre ikke altid med på menuen.

Derudover skal der være masser af hyggeligt samvær med familien. Svigermor Betty er fast gæst til søndagsmiddagen, og vi forsøger at få flere familiemedlemmer med på idéen. Der er grænser for hvor meget tid jeg kan bruge på middagsforberedelser med tre småbørn, så menuen er som regel relativ enkel. Ofte bidrager gæsterne til festlighederne med enten salat eller dessert.

Jeg går typisk igang ved middagstid, hvor jeg tilbereder (ofte med hjælp fra en eller flere af børnene) en steg, der eksempelvis kan være kylling, and, lam eller som her en lækker økologisk flæskesteg.

Selve Søndagsmiddagen starten ved 15-16 tiden, og strækker sig over et par timer. Det er en virkelig dejlig tradition, hvor der er god tid til, at nyde maden og få snakket hen over bordet.

En anden rigtig god ting ved Søndagsmiddagskonceptet er resterne. Der er altid rester til dagen efter, og det passer perfekt til en travl hverdags mandag.

Der bliver ingen Sunday Roast i morgen, for vi skal til fødselsdagsbrunch på Gothenborg, og efter deres fremragende brunch er der ikke appetit til endnu et festmåltid samme dag.

Sådan laver du den perfekte flæskesteg med sprød svær


Først skal du finde en rigtig god flæskesteg eller kamsteg. De økologiske + frilands du kan finde i eksempelvis Føtex synes jeg er virkelig lækre.

Flæskestegen fra supermarkedet er næsten altid ridset i sværen, men du skal gå den efter og sørge for, at du får lavet riller, der går hele vejen igennem til begge sider og helt ned til kødet.

Jeg har haft stor succes med at følge Brødrene Prices fremgangsmåde, når flæskestegen tilberedes, hvor du stopper rillerne med masser af saltflager. Salt trækker væske ud af sværen og giver den sprødhed vi elsker. I hver rille sætter du halve laurbærblade, og på hver side af dem stikker du hele nelliker i.

That's it, stegen er nu klar til at gå i ovnen på en rist over et fad med 1 liter vand.

Stegen skal have 40 minutter pr. halve kilo på 200 grader.

Hende her er ikke med ved gryderne endnu, men det varer nok ikke længe.


Suveræn mandesalat med Tun og Mozzarella - salat opskrift


Det sker slet ikke så sjældent endda, at fruen ønsker mere salat på middagsbordet. Ikke fordi jeg ikke kan lide eller spiser salat, men jeg tænker simpelthen ikke over at det mangler.

En rigtig god salat kan faktisk både stå alene og være tilpas mættende. Det er denne salat et rigtig godt eksempel på, og så tager den max. 10 min. at lave.

Det skal du bruge
1 pose god færdiglavet salatblanding
1 dåse Tun
1 moden avocado
1 mozzarella
1 pakke lufttørret italiensk skinke

Til dressing:
½ dl. olie
1 tsk. sennep
1 tsk. sukker
Citronsaft fra en halv citron
Salt og peber

Sådan gør du
Læg den italiensk skinke på en bageplade og steg det i ovnen på 200 grader (ca. 5-10 min.).
Find et fad og læg salatblandingen nederst.
Herefter fordeler du tun over, så avocado, mozzarella (revet i små stykker), den sprøde skinke og til sidst dressingen.

Easy peasy - alle er glade :)

Hvis du vil have mere power i salaten, så prøv med 2 æg (kogt i 6 min.) skåret i kvarte.

Ps. husk at have et alternativ til ungerne!

Sund æggekage grundopskrift - frittata opskrift


Her kommer basisopskriften/grundopskriften, der ligger til grund for stort set alle de æggekager jeg laver. Det er så simpelt, og består af to ting, du altid skal have i køleskabet:

  • Æg (M/L)
  • Hytteost. 

Herudover skal du bare have salt og peber, og så er du faktisk kommet rigtig langt i forhold til, at lave den perfekte morgenmadsæggekage eller omelet.

Sund æggekage til 2 personer grundopskrift
4 æg piskes i en skål med en gaffel. Du behøver ikke være grundig.
Herefter tilsætter du ca. 150 gram hytteost, salt og peber og blander det godt.

Få at give ekstra smag tilsætter jeg altid lidt ost. Det kan være revet parmesan, feta eller den skæreost vi har køleskabet. Hvis jeg har nogle rester fra aftensmaden dagen før, kommer de også i.

På billedet er det en æggekage efter grundopskriften tilsat rødløg, mozzarella ost og frossen hakket spinat.

Sunde hjemmelavede vafler opskrift uden sukker


Om fredagen skruer vi op for hyggen. Weekenden skal have en god start, og det får den med Vaffel-fredag.

Hver eneste fredag (med ganske få undtagelser), spiser vi vafler med diverse tilbehør, indtil vi er lige ved at revne. Hele familien ser frem til denne dag.

Efterhånden som børnene vokser og flere kommer til, så vokser også mængden af vafler der skal produceres. Heldigvis er de supernemme at lave, men det tager sin tid, hvis man som jeg kun har et vaffeljern.

Det sker en sjælden gang imellem, at vi ikke kan spise alle vaflerne (de mætter!), men de smager næsten ligeså godt kolde dagen efter. Og de sunde vafler er som skabt til ungernes madpakker.

Opskrift på vafler til 2 voksne og 2 sultne unger

  • 7-8 æg
  • 250 gram hytteost
  • 1-3 dl. havregryn (alt efter hvor "tunge" du ønsker dine vafler)
  • Krydderier (kanel, vaniljepulver, lakridspulver o.lign.)
  • Olie eller smør til vaffeljernet

Det hele køres i blenderen, hvor du tilsætter havregryn lidt efter lidt. Når du har den konsistens du ønsker, tilsætter du krydderierne efter smag. Jeg benytter næsten altid kanel og vaniljepulver, der giver en skøn duft og smag.

Tænd for vaffeljernet og dryp med olie eller smør, og hæld vaffelmasse på. Tænd for lidt stille musik og nyd denne stund i køkkenet.

Server vaflerne varme/lune med ex.: hytteost, mascarpone (min favorit!!), friske bær, banan i skiver, nødder, sirup, marmelade, honning, peanutbutter, smør...

Tip 1: Tilsæt avocado og hampeproteinpulver til vaffeldejen, for at give den et ekstra nøk på sundhedsskalaen.
Tip 2: Du kan også tilsætte banan, hvis du ønsker dine vafler skal være sødere.
Tip 3: Bliver vaffeldejen for tyk, kan du tilsætte lidt mælk.

Advarsel! Disse vafler er ekstremt vanedannende.

Tre Gode Ting - killer morgenmad, frokost eller aftensmad


Jeg var ellevild, da jeg serverede denne tallerken for fruen. Smækfyldt med protein og masser af smag. MASSER af smag.

"Hvad synes du?", spurgte jeg med et smil helt op til tindingerne, da hun havde taget de første par bidder.
"Ok.", var det sparsomme svar... Hun kiggede op på mig og kunne se, at jeg forventede lidt mere. "Jeg tror det er en manderet", sagde hun så.

Men der var jo salat til???

Hun havde jo nok ret, men dette var noget af det bedste jeg har smagt i lang tid. Kombinationen af sprød pølse, spejlæg og baked beans (+pyntesalat) er en klassiker. Alligevel er det alt for sjældent, at jeg laver den. Det er en kæmpe fejl og sidder du derude som mand og ikke ved, hvad du skal sætte på planen for din ugentlige maddag, så vælg denne - hver eneste gang.


Vær' stolt af, at det er en manderet og køb følgende ind i rigelige mængder og i god kvalitet:

  • Pølser (f.eks. fra Aalbæk Specialiteter)
  • Æg (økologiske eller frilands)
  • Baked beans (økologiske)
  • Færdigblandet salat

Det er alt du behøver for at lave en spitze spise på 10 minutter.