Køb af dagligvarer på nettet - Statusrapport


Der er næppe nogen tvivl om, at rigtig mange af os i fremtiden vil handle vores dagligvarer på nettet. Det giver bare så utrolig god mening. Det har også kunnet lade sig gøre i årevis, men det fungerer bare ikke godt nok i Danmark endnu. Det synes jeg i hvert fald ikke.

Jeg har gjort forsøget masser af gange, for jeg vil virkelig gerne have det til at fungere. Der har også været perioder på mange måneder - ja, faktisk et helt år, hvor det gik nogenlunde.

Det var dengang vi boede i Viborg. Vi fik ugentlige leverancer fra SuperBest, hvor der ofte var småfejl i leveringerne, men i det store hele var vi godt tilfredse, og mest af alt rigtig glade for at slippe for de store ugentlige indkøbsture til Bilka.
Men så flyttede vi til Silkeborg, og skiftede dermed også "leverandør". Varerne blev ikke længere hentet i det prisvindende varehus i Viborg, men i en noget mindre SuperBest i Silkeborg, og så gik det helt galt. De få gange vi fik leveret, var der så mange madvarer de ikke kunne levere alligevel, selvom de var tilgængelige i webshoppen, at den store indkøbstur til nu Føtex eller Kvickly ikke kunne undgåes. Og så er ingen fidus i det længere.

Siden har SuperBest lukket for deres online forretning, og jeg har eksperimenteret lidt med Osuma, der også leverer i Jylland. De er lidt dyrere, og indtil nu har deres udvalg og leverancer ikke været tilfredsstillende.

Det SKAL lykkes at outsource dagligvareindkøbet

På trods af de dårlige oplevelser, så har jeg besluttet mig for at prøve igen. Og denne gang giver jeg ikke op så let. Jeg vil finde en metode til, at omgå systemet. Jeg vil "hacke" dagligvareindkøb på nettet.

Strategien bliver at finde ud, hvilke madvarer jeg skal have på lageret, for at kompensere for de mangelfulde leverancer, der helt sikkert vil komme. Jeg køber normalt meget økologisk, og jeg ved allerede, at netop økologiske grøntsager og kød ofte er en mangelvare på hylderne hos online supermarkeder. Derfor tænker jeg, at fryseren skal agere backup. Jeg vil således også købe mere ind end jeg egentlig har brug for til madplanen. Skulle jeg være så heldig, at alt bliver leveret, så går de overskydende fødevarer direkte ind i backup-beholdningen.

Derfor er dagligvareindkøb via nettet genialt

Jeg plejer at huske mig selv på, at vi her i livet har tre valutaer at handle med, nemlig penge, tid og mobilitet. Hvor højt vi prioriterer de tre valutaer er forskelligt, og det ændrer sig helt sikkert flere gange i løbet af livet. Lige nu prioriterer jeg tid (med familien) højest, og tid er en af de største gevinster ved at købe ind på nettet. Når jeg først har fået sat mit indkøb i system, så vil det ikke tage mig mere end fem minutter, at handle ind til en hel uge. Hvor lang tid bruger du på at handle dagligvarer til en uge?
Ja, så er prisen ofte højere end i de fysiske supermarkeder, men det er helt ok. For udover tiden, har jeg også sparet impulsindkøbene væk. Vidste du at ca. 80% af danskernes madindkøb er impulskøb?
Når regnskabet gøres op, så forventer jeg at spare mange penge på, at få leveret mine dagligvarer direkte til døren. Bestillingerne kan i øvrigt foretages fra hvor end jeg befinder mig, og uanset tidspunkt på døgnet. Det er optimal mobilitet lige der.

Første bestilling på Osuma laver jeg nu

Jeg er ved at klikke de sidste varer i kurven, inden jeg sender bestillingen. Leveringen kommer til at ske d. 4. maj mellem kl. 8 og 16. Hvis der ikke er nogen hjemme, så sættes kasserne med varer udenfor døren.

Her på bloggen vil jeg jævnligt skrive om hvordan det går, og om det virkelig vil lykkes mig at få succes med dagligvareindkøb på nettet. Jeg er i hvert fald fast besluttet på at indordne mig, og være den mest overbærende kunde Osuma nogensinde har haft indtil jeg eller et andet online supermarked knækker koden.

Fødselsdags Bollemand (godt alternativ til kagemand) opskrift

I går fejrede vi Christians 4 års fødselsdag, og det er efterhånden blevet tradition, at der serveres en lidt tvivlsomt udseende bollemand (i stedet for traditionel kagemand).

Bollemanden bliver altid mødt med et dejligt "Hvor er den fiiiin" af gæsterne, og det kan nok med al rimelighed diskuteres, hvor fin den egentlig er, men døm selv. Rigtig god påske :)


Christian havde det rigtig sjovt med at pynte "kagen".


Det (næsten) færdige resultat...

Søndagsmiddag "Sunday Roast" - Lammekølle med skorpe af krydderurter opskrift


I BT om søndagen kan man for tiden finde gode idéer til søndagsmiddage, og i søndags var jeg så heldig at få lov at bidrage med én af mine foretrunkne søndagsopskrifter. Resultatet kunne læses i BT i søndags og på netavisen, hvor det dog kræver et abonnement (første måned er gratis), for at se hele opskriften. Rigtig mange har spurgt efter et link til opskriften på min madblog, og den kommer så her, i en lidt anden udgave.


Denne ovnstegte lammekølle dannede rammen omkring Sunday Roast for en månedstid siden. Den blev fantastisk lækker, og så gjorde det knap så meget, at jeg blev lidt for ambitiøs omkring tilbehøret. I forhold til hverdagsmad, så kræver Sunday Roast ofte lidt ekstra tid. Det gør ikke spor - det er jo søndag, men det kan hurtigt gribe om sig. Jeg øver mig stadig på konceptet "Søndagsmiddag". Den må ikke røve for meget af familietiden, så jeg går efter løsninger, der langt hen af vejen kan passe sig selv. Sådan var det med lammekøllen her, men da jeg besluttede mig for at servere hjemmelavede gnocchi til, da gik det galt. Men man lærer som bekendt af sine fejl, og i udgaven fra Søndags BT var tilbehøret i stedet små kartofler der passede sig selv i en gryde med olivenolie.


Udover gnocchi, så skulle der selvfølgelig også være lidt grønt til.


Her følger opskriften på min ovnstegte lammekølle.

Det skal du bruge:
1 tsk tørret rosmarin
1 tsk tørret oregano
1 spsk hakket frisk timian
1 spsk hakket bredbladet persille
5 spsk olivenolie
3 spsk rasp
Salt og peber
+ 1 lammekølle på ca. 2 kg



Sådan gør du:
Tænd ovnen på 240 grader og læg lammekøllen i et stort ovnfast fad eller en bradepande.
Bland alle ingredienserne til krydderurteskorpen og spred krydderurteblandingen udover en ca. 2 kg lammekølle.
Sæt den i ovnen i 15 minutter, og sæt herefter varmen ned til 180 grader.
Lad lammekøllen passe sig selv i ovnen i 1 time og 20 min.
Tag lammet ud af ovnen, dæk den til med staniol og lad den hvile i 10 min.
Skær ud og server.




Ægte italiensk lasagne bolognese opskrift - den perfekte kødsovs


Min far hader alt med pasta (han er mere til kartofler), så dengang jeg var barn var det bestemt ikke for hans skyld, når mor Pia lavede lasagne. Jeg elskede det, og lasagne hører stadig til blandt mine favoritter. Det er vel også bare en af den slags klassikere, som alle børn er vilde med. Min mor lavede ikke den italienske version, men gjorde det på sin egen måde. Hun lavede altid en stor bradepande, med masser af pasta og knap så meget bolognese.

Her til aften lavede jeg en rigtig italiensk lasagne. Jeg snød dog med både den friske pasta og bechamelsaucen, der ikke blev den hjemmelavede slags (i hverdagen skal det gå stærkt), men resultatet blev stadig fremragende. Som du måske kan se på billedet, så blev min lasagne desværre noget mere flydende end planlagt, men smag og konsistens fejlede bestemt ikke noget.

Det skal du bruge til en rigtig klassisk italiensk lasagne bolognese
1 stor gulerod, hakket
1 stort løg, hakket
400 gram oksekød
1 dl hvidvin
3 dl passata
1 glas bechamelsauce
Olivenolie
Smør
Friske lasagneplader
Parmesan
Salt og peber


Sådan gør du
Sæt en gryde over med olivenolie ved middel varme, og giv gulerod og løg 5-7 min.
Tilsæt det hakkede oksekød og brun det, hvorefter du hælder vinen i der skal fordampe.
Nu tilsætter du passata, samt lidt salt og lægger låg på.
Lad kødsovsen (bolognese) simre i 30 min. og smag til med salt og peber.
Fat et ildfast fad og giv det en omgang smør.
Læg et lag lasagneplader i bunden af fadet, hvorpå du fordeler kødsovs, så bechamelsauce og til sidst lidt revet parmesan, samt nogle små smørklatter.
Gentag processen, til kødsovsen er opbrugt. Toppen af lasagnen slutter med kødsovs, bechamelsauce og parmesan.
Sæt lasagnen i ovnen på 200 grader i ca. 30 min.

Sunday Roast Søndagsmiddag - Flæskesteg med ekstra sprød svær opskrift


Sunday Roast er en gammel engelsk/irsk tradition. Dengang blev der sat en steg i ovnen inden kirkegang søndag morgen, som så var klar til at blive sat på bordet når familien kom hjem ved middagstid.

Det sidste halve år har vi hygget os med vores egen version af Sunday Roast - næsten hver eneste søndag.

Vores Søndagsmiddag

Der skal selvfølgelig være god mad i rigelige mængder. En rigtig Sunday Roast minder lidt om julemiddagen, bare i lidt mindre skala. Derfor skal der være steg, kartofler, sovs, grønt og dessert. Jeg har ikke helt styr på sovsen endnu, så den er desværre ikke altid med på menuen.

Derudover skal der være masser af hyggeligt samvær med familien. Svigermor Betty er fast gæst til søndagsmiddagen, og vi forsøger at få flere familiemedlemmer med på idéen. Der er grænser for hvor meget tid jeg kan bruge på middagsforberedelser med tre småbørn, så menuen er som regel relativ enkel. Ofte bidrager gæsterne til festlighederne med enten salat eller dessert.

Jeg går typisk igang ved middagstid, hvor jeg tilbereder (ofte med hjælp fra en eller flere af børnene) en steg, der eksempelvis kan være kylling, and, lam eller som her en lækker økologisk flæskesteg.

Selve Søndagsmiddagen starten ved 15-16 tiden, og strækker sig over et par timer. Det er en virkelig dejlig tradition, hvor der er god tid til, at nyde maden og få snakket hen over bordet.

En anden rigtig god ting ved Søndagsmiddagskonceptet er resterne. Der er altid rester til dagen efter, og det passer perfekt til en travl hverdags mandag.

Der bliver ingen Sunday Roast i morgen, for vi skal til fødselsdagsbrunch på Gothenborg, og efter deres fremragende brunch er der ikke appetit til endnu et festmåltid samme dag.

Sådan laver du den perfekte flæskesteg med sprød svær


Først skal du finde en rigtig god flæskesteg eller kamsteg. De økologiske + frilands du kan finde i eksempelvis Føtex synes jeg er virkelig lækre.

Flæskestegen fra supermarkedet er næsten altid ridset i sværen, men du skal gå den efter og sørge for, at du får lavet riller, der går hele vejen igennem til begge sider og helt ned til kødet.

Jeg har haft stor succes med at følge Brødrene Prices fremgangsmåde, når flæskestegen tilberedes, hvor du stopper rillerne med masser af saltflager. Salt trækker væske ud af sværen og giver den sprødhed vi elsker. I hver rille sætter du halve laurbærblade, og på hver side af dem stikker du hele nelliker i.

That's it, stegen er nu klar til at gå i ovnen på en rist over et fad med 1 liter vand.

Stegen skal have 40 minutter pr. halve kilo på 200 grader.

Hende her er ikke med ved gryderne endnu, men det varer nok ikke længe.


Suveræn mandesalat med Tun og Mozzarella - salat opskrift


Det sker slet ikke så sjældent endda, at fruen ønsker mere salat på middagsbordet. Ikke fordi jeg ikke kan lide eller spiser salat, men jeg tænker simpelthen ikke over at det mangler.

En rigtig god salat kan faktisk både stå alene og være tilpas mættende. Det er denne salat et rigtig godt eksempel på, og så tager den max. 10 min. at lave.

Det skal du bruge
1 pose god færdiglavet salatblanding
1 dåse Tun
1 moden avocado
1 mozzarella
1 pakke lufttørret italiensk skinke

Til dressing:
½ dl. olie
1 tsk. sennep
1 tsk. sukker
Citronsaft fra en halv citron
Salt og peber

Sådan gør du
Læg den italiensk skinke på en bageplade og steg det i ovnen på 200 grader (ca. 5-10 min.).
Find et fad og læg salatblandingen nederst.
Herefter fordeler du tun over, så avocado, mozzarella (revet i små stykker), den sprøde skinke og til sidst dressingen.

Easy peasy - alle er glade :)

Hvis du vil have mere power i salaten, så prøv med 2 æg (kogt i 6 min.) skåret i kvarte.

Ps. husk at have et alternativ til ungerne!

Sund æggekage grundopskrift - frittata opskrift


Her kommer basisopskriften/grundopskriften, der ligger til grund for stort set alle de æggekager jeg laver. Det er så simpelt, og består af to ting, du altid skal have i køleskabet:

  • Æg (M/L)
  • Hytteost. 

Herudover skal du bare have salt og peber, og så er du faktisk kommet rigtig langt i forhold til, at lave den perfekte morgenmadsæggekage eller omelet.

Sund æggekage til 2 personer grundopskrift
4 æg piskes i en skål med en gaffel. Du behøver ikke være grundig.
Herefter tilsætter du ca. 150 gram hytteost, salt og peber og blander det godt.

Få at give ekstra smag tilsætter jeg altid lidt ost. Det kan være revet parmesan, feta eller den skæreost vi har køleskabet. Hvis jeg har nogle rester fra aftensmaden dagen før, kommer de også i.

På billedet er det en æggekage efter grundopskriften tilsat rødløg, mozzarella ost og frossen hakket spinat.