Havregrynskugler med kokos og vanilje opskrift


I weekenden lavede Marcus og jeg havregrynskugler, og vi forsøgte at ramme den smag jeg kan huske fra min egen barndom.

Dengang var det altid en stor oplevelse, når kurven med godter blev taget op fra viktualierummet i kælderen, for den var fyldt med spændende hjemmelavet guf og kun suppleret ganske lidt af klassisk juleslik fra supermarkedet.

Men det var dengang for 30 år siden og som årene gik blev mere og mere af det hjemmerullede julekonfekt erstattet med det nemme, hurtige og billige alternativ fra butikshylderne. Som konsekvens forsvandt havregrynskuglerne fuldstændig fra julekurven, for de præfabrikerede var trods alt for tarvelige at servere og det er en af de få ting der ikke har ændret sig. Præcis ligesom det også forholder sig med supermarkedets trøfler og romkugler, der aldrig mere overrasker os med vildfarne rosiner eller et stort stykke glasur...

Viktualierummets havregrynskugler var lavet med masser af havregryn og kokos. Andet kan jeg ikke huske, men havregrynskuglerne i denne opskrift dufter og smager præcis så lækkert som jeg husker dem.

Det brugte vi til økologiske havregrynskugler:
185 gram økologiske havregryn
100 gram økologisk flormelis
200 gram økologisk smør uden salt
1 økologisk vaniljestang
1 spsk. med top økologisk fedtfattig kakao
80 gram økologisk kokosmel

Og sådan gjorde vi:
Hjemmelavede havregrynskugler tager ingen tid at fremstille. Bare flæk vaniljestangen og bland vaniljekornene med flormelis. Herefter blander du alle ingredienserne (med undtagelse af kokosmelet) til en jævn masse og du er klar til at rulle kugler og vende dem i rigeligt med kokos.

Sæt havregrynskuglerne i køleskabet og vent til de er blevet kolde og hårde inden du serverer.

3 kommentarer:

 1. Det lyder vel nok hyggeligt. Gad vide om der er flere af de havregrynskugler tilbage på lørdag? :o)

  Kh Moni

  SvarSlet
 2. Åh ja - jeg husker også havregrynskuglerne fra dengang mine bedsteforældre levede. Men kokos var alligevel for nymodens for dem. Havregrynskuglerne i vores familie var rullet i, ja, havregryn. Det er egentlig synd, for kokos er bare så dejligt.

  Hvis jeg nogensinde serverer romkuglerne fra supermarkedet, ville mine børn ikke længere kendes ved mig.

  En anden ting vi lavede var kræs, men dengang blev de bare sat til at størkne på en bradepande og sat køligt indtil servering. Ikke noget med små papirtoppe, som jeg ville bruge i dag.

  Apropos madspild, så laver vi typisk kræs lige efter at have lavet konfekt med chokoladeovertræk. På den måde får vi brugt 100% af chokoladen, som vi har smeltet til overtrækken.

  Det er super let at lave, se blot her:
  http://www.julestads.dk/opskrifter/konfekt/kraes/

  SvarSlet