Sunde hjemmelavede vafler opskrift uden sukker


Om fredagen skruer vi op for hyggen. Weekenden skal have en god start, og det får den med Vaffel-fredag.

Hver eneste fredag (med ganske få undtagelser), spiser vi vafler med diverse tilbehør, indtil vi er lige ved at revne. Hele familien ser frem til denne dag.

Efterhånden som børnene vokser og flere kommer til, så vokser også mængden af vafler der skal produceres. Heldigvis er de supernemme at lave, men det tager sin tid, hvis man som jeg kun har et vaffeljern.

Det sker en sjælden gang imellem, at vi ikke kan spise alle vaflerne (de mætter!), men de smager næsten ligeså godt kolde dagen efter. Og de sunde vafler er som skabt til ungernes madpakker.

Opskrift på vafler til 2 voksne og 2 sultne unger

  • 7-8 æg
  • 250 gram hytteost
  • 1-3 dl. havregryn (alt efter hvor "tunge" du ønsker dine vafler)
  • Krydderier (kanel, vaniljepulver, lakridspulver o.lign.)
  • Olie eller smør til vaffeljernet

Det hele køres i blenderen, hvor du tilsætter havregryn lidt efter lidt. Når du har den konsistens du ønsker, tilsætter du krydderierne efter smag. Jeg benytter næsten altid kanel og vaniljepulver, der giver en skøn duft og smag.

Tænd for vaffeljernet og dryp med olie eller smør, og hæld vaffelmasse på. Tænd for lidt stille musik og nyd denne stund i køkkenet.

Server vaflerne varme/lune med ex.: hytteost, mascarpone (min favorit!!), friske bær, banan i skiver, nødder, sirup, marmelade, honning, peanutbutter, smør...

Tip 1: Tilsæt avocado og hampeproteinpulver til vaffeldejen, for at give den et ekstra nøk på sundhedsskalaen.
Tip 2: Du kan også tilsætte banan, hvis du ønsker dine vafler skal være sødere.
Tip 3: Bliver vaffeldejen for tyk, kan du tilsætte lidt mælk.

Advarsel! Disse vafler er ekstremt vanedannende.

Tre Gode Ting - killer morgenmad, frokost eller aftensmad


Jeg var ellevild, da jeg serverede denne tallerken for fruen. Smækfyldt med protein og masser af smag. MASSER af smag.

"Hvad synes du?", spurgte jeg med et smil helt op til tindingerne, da hun havde taget de første par bidder.
"Ok.", var det sparsomme svar... Hun kiggede op på mig og kunne se, at jeg forventede lidt mere. "Jeg tror det er en manderet", sagde hun så.

Men der var jo salat til???

Hun havde jo nok ret, men dette var noget af det bedste jeg har smagt i lang tid. Kombinationen af sprød pølse, spejlæg og baked beans (+pyntesalat) er en klassiker. Alligevel er det alt for sjældent, at jeg laver den. Det er en kæmpe fejl og sidder du derude som mand og ikke ved, hvad du skal sætte på planen for din ugentlige maddag, så vælg denne - hver eneste gang.


Vær' stolt af, at det er en manderet og køb følgende ind i rigelige mængder og i god kvalitet:

  • Pølser (f.eks. fra Aalbæk Specialiteter)
  • Æg (økologiske eller frilands)
  • Baked beans (økologiske)
  • Færdigblandet salat

Det er alt du behøver for at lave en spitze spise på 10 minutter.

Æggekage med pølse og haricots verts opskrift


Der findes virkelig mange varianter af den gode æggekage, og de fleste lande har deres eget navn for retten baseret på æg. I Danmark vil vi kalde ovenstående en æggekage. I USA vil man nok bruge omelet. I Italien er det en "frittata". Spanien og Mexico vil sige "tortilla" osv. Så findes der selvfølgelig også originale opskrifter og tilberedningsmetoder af de enkelte, men navnene bliver ofte brugt i flæng og det kan være svært at skelne.

Hjemme hos os får vi æggekage (vi siger omelet) rigtig ofte. Primært som morgenmad. Det er en skøn start på dagen og mætter længe og godt. Æggekage tager kun få minutter at tilberede og er perfekt til at undgå madspild.

Ovenfor på billedet er det en æggekage med en økologisk grillpølse fra Aalbæk Specialiteter og hele grønne bønner (frosne haricots verts fra Urtekram).
Pølsen var en rest fra dagen før, hvor vi fik pølser, æg og baked beans - fantatisk mandemad! Glæd dig til billeder og "opskrift" i et kommende indlæg.

Ingredienser til æggekage med pølse og hericots verts (til 2 personer)

  • 4 x æg m/l
  • 200 gram hytteost
  • 1 x god pølse skåret i skiver
  • 1 håndfuld frosne haricots verts
  • Salt og peber
  • Olivenolie

Normalt tilsætter jeg også lidt revet ost eller mozzarella til mine æggekager, men den kraftige pølse fungerer så godt som smagsgiver, at osten bliver overflødig.

Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 180 grader.
Fat en ovnfast pande (eller et fad) og dryp med lidt olie.
Læg en håndfuld frosne haricots verts på panden og sæt den i ovnen.
Pisk æggene med en gaffel og tilsæt hytteost, pølse, salt og peber.
Bland det hele godt sammen, tag panden ud af ovnen og hæld æggemassen ud over bønnerne (rør evt. lidt rundt, så alle bønnerne ikke lægger sig på bunden.
Tilbage i ovnen med æggekagen og giv den ca. 20 minutter, indtil den bliver gylden og lækker.

Verdens bedste økologiske brød opskrift - Sådan gør du!


Det har været en hård kamp, men elvte gang blev lykkens gang!

Eksperimentet gik ud på, at jeg ville bage et brød, der var mindst ligeså godt, som de allerbedste man kan købe hos en kvalitetsbager ala Le Gâteau i Silkeborg.
Det skulle være samme oplevelse, som når brødet stjæler opmærksomheden på en rigtig god restaurant - præcis som jeg har oplevet det hos Traktørstedet Ludvigslyst i Sejs.

Jeg har bagt masser af brød og boller gennem tiden, men det var indtil før sommerferien aldrig lykkes mig, at lave et brød jeg kunne være stolt af.

Mit gennembrud kom, da jeg en dag, som så mange gange før, kiggede i Claus Meyers fremragende bagebog "Meyers Bageri" og beundrede de flotte brød. Da tog jeg beslutningen, og nu skulle det bare lykkes og det gjorde det så - efter 6 dage med mislykkede forsøg...

Grunden til at jeg skriver om det netop nu er, at fruen og jeg slanker os lidt for tiden, og derfor i en periode helt undgår brød og andet stivelse. Nu savner jeg det skønne brød, der meget snart skal på bordet igen.

Det perfekte økologiske brød blev lavet med Søris økologisk hvedemel (10% af skaldelene er fjernet, hvorfor det ikke er fuldkornsmel), gær, salt og vand. Intet andet.

Til to flotte og yderst velsmagende brød:

  • 600 gram Søris økologisk hvedemel
  • 500 ml. vand + 100 ml. vand
  • 12 gram havsalt
  • 10 gram gær

Sådan gør du
Start røremaskinen op og bland 500 ml. vand, gær og salt sammen, til gæren er helt opløst.
Herefter føjer du stille og roligt mel til blandingen og slutter af med de sidste 100 ml. vand.
Giv dejen 3 minutter på lav hastighed og skrue så røremaskinen op på fuld hastighed.
15 minutter efter er du måske blevet døv fra røremaskinens larm, men du er også blevet en perfekt brøddej rigere.

Lad dejen hæve i køleskabet i mindst 15 timer.


Næste dag hældes dejen ud på et meldrysset bord, hvor du deler den i to.
Med en dejskraber vender du nænsomt de to klumper dej til den form du ønsker. Du skal endelig ikke ælte eller daske for meget til dejen.

Ovn og stenplade/bageplade opvarmes til rygende 260 grader og brødene bages herefter et af gangen.

Afhængig af din ovn, skal verdens bedste økologiske brød først bages i ca. 25 min., hvorefter det vendes og får ca. 10 min. ekstra. Du skal regne med at bruge et par forsøg på, at finde den helt rigtige bagetid, så brødet både er blevet gennembagt, og samtidig ikke er blevet for brændt.

Afkøl brødet helt på en rist og nyd så resultatet.

Det hjemmebagte brød kan holde sig frisk i 3 dage.

Smoothie med proteinpulver - lækker og sund opskrift


Jeg har gennem tiden eksperimenteret en del med forskellige slags proteinpulver til smoothies. Det har resulteret i rigtig mange dårlige smagsoplevelser, men også nogle få gode. Gode proteinpulver smoothies, skal ikke smage af proteinpulver, men det kan altså være en svær balance.

Glem alt om proteinpulver med smag - det bliver aldrig godt! Vælg neutral proteinpulver, som min favorit fra Urtekram (købt her).

Idéen med at føje proteinpulver til smoothies er selvfølgelig, at give frugtdrikken noget Mande-Power. Den skal være lige så sund og nærende, som den er lækker - samtidig med at blodsukkeret holdes stabilt.
Man kan komme et stykke vej med havregryn, men det går efter min mening hurtigt udover den bløde konsistens.


Opskriften på denne lækre sommer-smoothie er så enkel, at jeg blot vil henvise til billedet i toppen :)

Tip: Mine børn elsker smoothies og derfor laver jeg også altid ekstra til smoothie-is, der uden problemer gør det ud for den usunde slags.

Omelet eller æggekage i ovn på 2 minutter opskrift

Efter fem hyggelige dage i Budapest er det skønt igen at være hjemme i fredelige og smukke Silkeborg.

Køleskabet var gabende tomt, da vi stod op lørdag morgen, men der var to æg, rødløg, parmaskinke, mælk og parmesan. Lige præcis nok til denne lækre omelet.


Sådan laves omeletten på 2 minutter

  • Først tændes ovnen på 200 grader.
  • Så får panden lidt olie og løgene snittes fint i ringe. På panden med dem og ind i ovnen, mens resten forberedes.
  • Pisk æggene med lidt mælk, salt og peber.
  • Parmesan rives groft og føjes til æggemassen.
  • Panden tages nu varm ud af ovnen og æggeblandingen hældes over løgene.
  • Til sidst lægges to skiver parmaskinke ovenpå og omeletten sættes tilbage i ovnen i ca. 10 minutter.

Æggekage med spinat og feta opskrift


Dagen starter altid bedst med en æggekage som denne. Det er helt utroligt nemt og så er duften og smagen fantastisk. Det allerbedste er måske den lange mæthedsfornemmelse, som hverken havregryn, cornflakes, yoghurt eller noget andet kan tilbyde. Prøv det og mærk forskellen!

Den lækre æggekage til 2 personer laves på få minutter efter fremgangsmåden:

  • Tænd ovnen på 200 grader
  • 4 æg slås ud i en skål og piskes let med en gaffel
  • 100 gram hytteost, 50 gram græsk feta (i små stykker) og en håndfuld frossen helbladet spinat tilsættes sammen med salt og peber
  • Det hele blandes og overføres til en oliesmurt ovnfast pande
  • 15-20 min. senere kan du trække verdens bedste morgenmad ud af ovnen
Hvad er din foretrukne morgenmad?